Bosse´s äventyr

För nästan drygt 3,5 år sedan var vi med om några gast kramande dagar i Landvetter strax utanför Göteborg.

Det hade gått ca 2 år sedan min sheltie gått bort och jag bestämde mig tidigt att skall jag ha hund igen så kommer det att bli en collie efter som jag haft en för ca 10 år sedan.

Under sommaren pratade mina föräldrar om att skaffa en sheltie igen, jag hade följt en uppfödare under flera år och sa till dem att ring och hör om hon har några hundar nu.

Dom kontakt med uppfödaren och det visade sig att hon hade både sheltisar och en collie kille på 5 år som hon skulle placera ut så han får komma till någon som jobbar med honom.

Naturligtvis blev jag väldigt intresserad och hörde av mig senare under dagen till kenneln.

Vi pratade ett tag och beslutade för att träffas en dag i augusti så vi fick hälsa på varandra i några timmar för att se om det fungerade.

Jag smälte direkt för honom vid första mötet, det kom fram en collie lite försiktigt och hälsade och sedan var allt som vanligt igen, efter en kort stund kom han fram och blev kliad och han lutade sig i mot mig.

Så det blev så att Bosse fick komma till mig, en del praktiska saker skulle ordnas först innan det var dags för honom att bli smålänning, vi bestämde att jag skulle hämta honom fredagen den 11 september .

Månaden gick fort och det var dags att hämta hem Bosse till småland, jag var uppe till lunchtid och vi ordnade med allt det praktiska och fikade lite grann innan det var dags att åka.

Med tanke på att det var en bit hem så beslutade jag mig för att stanna kvar i Landvetter över natten för att resan hem var ganska lång, det hade vart mörkt när vi skulle kommit hem och det är ju bättre att komma till sin nya miljö när det är ljust.

Färden gick till Landvetter ca 20-30 min väg från Bosses hem där han varit sedan han var liten valp. Vi tog en runda med honom så att han fick kissa lite grann innan vi gick upp för trapporna som var i spiral form.

Senare på kvällen var vi ute och gick några promenader innan det var dags att krypa ner för kvällen.

Bosse sov hos mig, det var som det var precis om det var naturligt för honom att han skulle sova hos mig.

Lördag 12/9 vi tog vår morgon promenad innan det var dags för lite frukost innan vi skulle åka ner till småland.

Jag packade i ordning bilen för avfärd och gick sedan upp för att hämta honom klockan var runt 10,30 på förmiddagen.

Vi satte på kopplet som jag knäppte på honom och tog oss sedan ner för trapporna. Väl nere så var det några Tibetanska Spaniel hundar som gick lösa. Vi började precis gå mot bilen, då kom det en liten Tibbe valp precis bakom honom och gläfste till ordentligt, han såg honom inte utan blev helt överraskad och vände sig om snabbt och backade ur kopplet som jag hade råkat sätta lite för löst, försöker att locka på honom, sedan händer allt väldigt fort.

Han stod still och tittade på tibbe valpen som gläfst på honom, sedan tog han ett par steg och valpen började springa i mot honom och skällde allt vad han förmådde, Bosse blev ju helt ifrån sig han var ju i en ny miljö som han endast varit i ca 15h och mig kända han ju inte riktigt heller.

Helt plötsligt lägger han benen på ryggen och sätter full fart ifrån mig. Han springer exakt den väg som jag gått med honom kvällen innan. Det är helt omöjligt att få tag på honom, han springer upp mot församlingshemmet och där är det sista gången som jag ser honom, jag fortsätter ner i centrum och frågar om det är någon som sett en collie springa förbi?

Ingen har sett honom, men vart tog han vägen det måste ju vara någon som sett honom det är ju hur mycket folk som helst här.

i sådana här situationer kan hundarna bli helt blockerade och det var just precis det som hände med Bosse, överlevnadsinstinkten tar över och försöker att hitta hem.

Jag går chockad tillbaka till mina föräldrar och berättade vad som hänt, paniken sprider sig och adrenalinet flödar i hela kroppen.

Dom ger sig ut och letar, under tiden kontaktar jag polisen att jag har en hund som smitit för mig och berättar hela situationen att han endast vart här i några få timmar och inte känner igen sig alls här.

Det första som polisen tydligt och klart talar om är att jag kan bli ”åtalad” för brott mot lokala ordningsstadgan.

Jag sätter mig i bilen i förtvivlan och kör ut ur centrum och tar gamla riksväg 40 riktning mot Landvetter flygplats, helt plötsligt ser jag bilar som kör ner åt sidan och stannar i kanten längre fram ser jag Bosse hur han springer mitt på vägen, jag kör förbi några bilar och stannar jag också, hoppar snabbt ur bilen och ser hur han vänder tillbaka mot oss alla och kommer springande i full fart och helt blockerad i sinnet, det är då jag också inser att det bara är ett enkelt staket i mellan oss och motorvägen som går upp till Landvetter flygplats.

Bosse kommer springandes i mot mig och när jag säger hans namn så saktar han lite grann han passerar mig på ca 2 m avstånd sedan sätter han fart igen mot samma ställe som han kom ifrån och springer nu mitt i vägen. Snabbt hoppar jag in i bilen och följer efter honom, lite längre fram kommer det en bil i motsatt riktning när han ser denna viker han av från gamla riksväg 40 och springer upp i ett villa område efter ca 700-800m viker han av in i en villa trädgård, folk försöker ju med godis och allt men dom förstår inte att han är blockerad, visst dom vill bara väl. För tillfället är man lite lugnare och vet att han inte befinner sig nära stora vägen. Då är klockan ca 11,30 när jag ser honom sista gången.

Samtidigt vet jag det att det är nästan omöjligt för mig att få tag i honom, den enda som kan få tag i honom är ju hans matte som just för dagen är på Sofiero utställningen och jag har inte hjärta att ringa ner till henne och berätta vad som hänt, utan jag gör sa att jag ringer upp Bosses gamla husse får tag i honom efter några försök.

Jag berättar vad som hänt och hör om han kan få tag i matte som är på hundutställningen, han ringer ner och frågar hur långt utställningen har kommit, det visar sig att hon är färdig och han berättar vad som hänt.

Hon släpper alla sina saker och i all hast glömmer hon kvar en del saker bl.a. plånbok med körkort och allt i, hennes kompisar tar hand om det.

Hon har några timmars bilkörning framför sig innan hon kommer fram till oss i Landvetter. Under tiden kommer gamla husse med några av Bosses kompisar bl.a. collie kompisen Tommy och de går gata upp och ner för att se om dom får syn på Bosse. Varmt är det också så det sliter ordentligt på oss alla som är med och letar.

Efter några timmar dyker matte upp och vi fortsätter att leta, frågar folk om de sett honom  samt att vi lämnar ut våra mobilnr. Vi letar långt in på natten innan vi är tvungna att ge oss för dagen.

Söndag: Det blir inte mycket sömn den natten redan vid 04,30 på morgonen är jag ute och kör igen för att se om jag råkar se honom. Efter några timmar kommer Bosses matte och hjälper till och vi beslutar oss för att sätta upp stora plakat med texten bortsprungen collie, kontakta polisen vi sätter upp plakaten i landvetter på vägarna, vi pratar med folk ingen har sett honom alls överhuvudtaget det verkar konstigt.

Vi kontaktar polisen och kollar om det kommit in något tips, Nää då kan de inte ens se att det är gjort någon anmälan om en bortsprungen collie, så polisen skriver in det ytterligare en gång till i sina system.

Vi fortsätter under hela dagen med leta efter honom med korta små avbrott för lite mat och dryck, även fast man inte känner något behov att äta eller dricka.

Släktingarna kommer stundvis och hjälper till att leta efter honom.

Under dagen kontaktar vi även djursjukhusen som ligger i Göteborg med omnejd så dom också vet att vi har en kille som är ute på äventyr.

Mellan klockan 18-19 får jag ett telefonsamtal från en kille som heter Lasse som är också är ute och letar han är sedan tidigare räddningshunds förare och har även hund i dags läget.

Han ser honom sittandes ute vid en elstolpe på en åker inte så långt ifrån där vi bodde max 500 m. Jag slänger mig på telefonen och ringer till Bosses matte som precis börjat och åka hem för ett tag, hon vänder bilen och är snart på plats. När vi kommer fram så har Bosse knallat vidare men det är i alla fall skönt att någon har sett honom och vi lägger ut lite grejor där ifall han kommer tillbaka till samma ställe.

Vi ställer bilarna vid ett dagis och tar hundarna och går med dem där som han varit vi gör också så att vi går på gångvägarna som vi gått på så vi kommer ner till samma ställe som han rymde ifrån.

Vi ställer oss med bilarna ett tag för att se om han kommer tillbaka, man vet ju aldrig. Vid 23 tiden på kvällen bryter vi för dagen och folk har ju våra mobilnr.

Måndag morgon: Jag kontaktar Sveriges radio i Göteborg och hör om dom kan gå ut med en efterlysning, tyvärr får jag svaret att det gör dom inte. Istället gör jag så att jag ringer upp Radio Partille där jag har en kontakt sedan tidigare från året i andra ärenden. Dom är inte riktigt säkra på att de når över till Landvetter med sina sändningar närmast berget, Bob går genast ut i närradion och ber folk kontakta polisen om man ser honom samt att man inte skall försöka fånga in han. Man går också ut i radio sjuhärad och ber folk höra av sig om man får honom.

Min pappa går också till bostadsbolagets expedition som lägger ut en annons på områdets lokal tv.

Jag har en släkting som kör taxi och har många körningar i Landvetter så de håller ögonen öppna också.

Vi fortsätter att leta hela dagen, det konstiga är ju att vi hör ingen ting fortfarande från polisen med tips.

När vi pratar med folk så får vi reda på att man har sett honom och kontaktat polisen, men de vet inget om en bortsprungen collie i Landvetter. Bosses matte ringer nu upp polisen och det är 3:e gången vi kontaktar dem, man kan lugnt säga att hon uttrycker sitt missnöje hur dom har hanterat detta och blir det ingen ändring så kommer vi att gå till media, Detta tar skruv senare på kvällen ringer vakthavande befäl upp och talar om att dom är fullt medvetna om ärendet.

Det börjar fresta på oss alla som letar, Bosse har varit borta i 3 dagar nu, som tur är det fortfarande ganska varmt ute, det finns också gott om rinnande vatten i området så han kan dricka.

Senare på kvällen ringer telefonen han ses igen lite längre bort än dagiset kl är nog runt 22 tiden på kvällen. Hoppar i bilen och kör dit som man sett honom. Pratar med några personer som sett honom och han skall enligt uppgift lekt lite med en schäfer. Men som vanligt han ligger alltid steget före.

Det som vi också ser är att han följer ett visst mönster hur han förflyttar sig.

Tisdag morgon vid 5 tiden ringer mobilen, det är polisen som fått in ett samtal från en som kommit hem från sin natt arbete, jag ringer upp Bosses matte och berättar att han sågs uppe vid vatten tornet för ca 10 min sedan. Hoppar snabbt i skorna, min pappa följer också med, vi tar bilen kör upp mot centrum helt plötsligt ser jag Bosse komma springandes från centrum och är då på väg ut mot den 1:a stora rondellen, så på 10 min har Han förflyttat sig ca 1 km. Jag följer efter honom lugnt och sakta nu fortsätter han ut mot den stora rondellen som går till motorvägen riksväg 40. Samtidigt ringer polisen och berättar at han setts springa i rondellen, mitt svar blir att jag ser honom och att vi skall försöka stänga vägen för honom så att han inte går ut på riksväg 40. Samtidigt ber jag dom att gå ut i trafikradion och varna alla som kör och sänka farten.

Adrenalinet flödar i hela kroppen och tankarna kommer nu……. är det klippt om han kommer ut på motorvägen, Jag får ta en stor chans nu eller aldrig jag håller ut långt till vänster om honom så jag kommer förbi honom sedan svänger jag in snett mot räcket bära eller brista, bilarna bakom stänger också av bakom så han inte kan gå tillbaka, pappa tar ner rutan och säger hans namn han saktar ner farten och kryper under räcket och tar fart upp mot hälsans hus i Landvetter . Den omedelbara faran är nu över. Hade han sprungit ca 15-20 m längre fram så hade han kommit ut på motorvägen för det var högt älgstaket där, precis där han gick ner var det en gång tunnel under motorvägen och där var det inget staket. Om han kommit ut på motorvägen vågar jag inte tänka på vad som kunde ha hänt.

En liten stund senare ringer telefonen igen och det är en tjej från trafik redaktionen som ringer upp och frågar hur det gick, hon hade hund själv sa hon och forstog hur det kändes. Bosse matte kommer och hon fortsätter att leta, vi stannar kvar för att se om han kommer tillbaka.

Timmarna går förmodligen ligger han och trycker på något ställe under dagen för vi ser honom inte mer alls under resten av dagen, några som vi pratar med säger att dom sett honom på förmiddagen men hade inte vårt telefon nr , han är alltså nu nästan igen tillbaka på samma ställe som dagiset ligger på, han följer ett och samma spår hela tiden.

Vi kan nu se att han håller sig på ett och samma område hela tiden och han går i cirklar, senare samma kväll kommer det släktingar som ställer upp och hjälper till att leta, vi placerar ut dem på dom ställen som vi och andra har sett honom på. Timmarna går och ingen skymt av Bosse efter hand droppar folk av när det blir sent, Bosses matte och jag bestämmer oss för att vara ute i natt och se om han kommer fram, man har med sig lite smörgåsar och kaffe ut samt ett täcke för att dra över sig när man står still det är ju ändå september det börjar bli lite små kyligt fram på natten, Vi turas om att sova ca 30 minuter i taget. Telefonerna är annars tysta och ingen skymt av honom på hela natten, morgonen närmar sig när klockan är ca 05.30 på onsdags morgonen är det ljust och vi beslutar oss för att vila några timmar, Bosses matte börjar åka hem till sitt och jag går upp till mina föräldrars lägenhet.

Jag har precis tagit av mig skorna då ringer det på dörren klockan är lite över 6 på morgonen, det är grannen som ringer på och säger att Bosse satt precis utanför på gräsmattan för 2 minuter sedan, Gissa om man blir förvånad, slänger mig på telefonen och ringer matte som är på väg hem och berättar att han satt precis utanför hon vänder och kommer tillbaka.

På med skorna och ut efter som det var dagg på natten har gräset varit fuktig och jag kan se hans spår på asfalten, jag möter en person och frågar om han sett en collie komma i mot honom, Jo sa han svängde av mot församlingshemmet, jag ser fortfarande spåren av honom springer efter för att se om jag kan se honom , tar svängen upp i centrum och möter en person som precis kommer ut från gruppboendet, Jag frågar om hon sett en collie komma förbi ?

Jo det har jag han är på innegården, så hon släpper igenom mig till andra sidan, Ingen skymt av honom. Då är det en pensionär som öppnar fönstret på 3:e våningen och säger att han gick mot församlingshemmet, jag ser spåren efter honom i det höga gräset och tassarna på asfalten.

Mobilen ringer det är pappa som säger att han såg bakändan på honom när han gick mellan garagen då är det alltså inte mer än 50 m från gräsmattan han satt på. Sedan är han borta igen, förmodligen gick han på kulverten vid fotbollsplanen.

Vi får et tips att han är mellan radhusen vi går dit och kollar men ingen Bosse, som vanligt ligger han steget före.

Vi vet nu att han hela tiden återvänder till platsen där allt började, vi lägger upp lite färskare spår med en filt och hundar som går ner till planen och att vi beslutar oss för att vi skall nog sitta i bilarna i natt nere vid planen, för han kommer ju alltid tillbaka dit.

Visst man åker ju runt och kollar under resten av dagen till och från men inget napp. Jag är inne några timmar men har ingen ro i kroppen klockan är ca 19 tiden på kvällen då jag ensam åker ut en sväng. Då tar jag samma väg som han sprang på 1:a dagen när jag såg honom springa in i en trädgård några 100 meter längre fram, vem är det som kommer springandes i halvgalopp rakt i mot min bil?

Jo det är han och jag är helt paff och säger B, Bo, Bosse hackande, han svänger av in i villa trädgårdarna och upp mot vattentornet en person springer efter honom jag säger att det är ingen idé att göra det .

Lyfter luren och ringer till Bosses matte som kommer så fort hon kan, Vi samlar ihop lite folk och placerar ut dem på strategiska ställen för han måste passera en väg om han drar sig ner till centrum igen. Helt plötsligt börjar våra telefoner att ringa, det är både polisen som fått tips och folk som ser honom, han försöker att ta sig neråt igen och han lyckas med det. Klockan är nog runt 22 tiden när vi beslutar att åka ner och ställa oss vid fotbollsplanen och vänta och se om han kommer fram.

Vid 23 tiden sitter vi med bilarna parkerade grusplanen, Bosses matte har placerat ut en påse med grillad kyckling inte så långt ifrån bilen, efter ca 20 min så ser vi något med vita ben och bringa komma fram från gångvägen som går ovan på kulverten, han ställer sig och vädrar länge men vågar inte riktigt komma fram utan går tillbaka en bit in i igen bland träden.

Efter en liten stund kommer han fram igen och går denna gång fram till påsen med kycklingen i och luktar intensivt på den, vi sitter helt stilla i bilen och på 2:a sidan idrottsplanen har vi Lasse som går och kollar.

Bosses matte öppnar bildörren försiktigt och säger hans namn, han blir lite skraj och drar sig in ibland träden igen.

Vi provar då med att hon går ut och lägger sig på planen och hon tar ett täcke som hon lägger sig på och ett tunt lakan över sig, samtidigt kan hon se om han kommer.

Efter en liten stund kommer han fram igen och står och vädrar länge och väl mot både påsen och matte som ligger på planen, men han vågar sig inte riktigt fram utan går åter igen in mot skogen och blir borta ett tag. På 2:a sidan fotbollsplanen ser Lasse honom att han går längs med kortsidan och söker sig hela tiden neråt.

Under tiden omgrupperar vi oss och jag säger till Bosses matte att hon skall lägga sig närmare kanten så han inte behöver gå så långt ut utan kan nära till tryggheten. Denna gång lägger vi ett ordentligt lager med trasmattor under matte så hon inte blir kall, vi placerar min bil så den är vänd mot henne och kulverten så jag ser om han kommer ut från gången.

Bosses matte gör så att hon sätter mobil telefonen på vibrator och placerar den i knävecken, så jag kan ringa till henne när jag ser Bosse komma fram då vet hon att han närmar sig, jag ber henne också ha lite av håret framme för då kommer det ordentligt med vittring mot honom, klockan är nu ca 00,30 på torsdags morgonen.

Hon lägger sig till rätta och jag sitter i bilen, Lasse befinner sig på 2:a sidan fotbollsplanen och vi skickar sms fram och tillbaka mellan oss , han talar om att han ser Bosse och att han försöker ta sig neråt igen.

Det blir några nervpirrande minuter och så kommer han fram igen vädrar ordentligt mot matte, men han är väldigt orolig och går tillbaka in bland träden igen. Han blir borta ett bra tag ca 10 min innan det händer något, helt plötsligt ser man något med vita ben komma fram bland träden men det är inte Bosse utan det är en stor älg ko som kommer ut, så jag tänkte nu har den skrämt iväg Bosse.

Älg kon går fram till Bosses matte som ligger helt orörlig och lutar sig över henne och luktar på henne både älg och matte blir nog lika överraskade, själv sitter jag i bilen och tittar på och kan inget göra.

älgen knallar vidare och jag ringer upp Bosses matte och säger det kom en älg och får svaret jag märkte det.

Efter en lite stund kommer Bosse fram igen bland träden, ställer sig och vädrar i mot matte men vågar inte riktigt sig fram utan följer spåren från älgkon som tagit vägen över parkeringen.

När jag försiktigt vänder mig om i bilen ser jag att han är på väg tillbaka mot planen och garagen sedan ser jag inte riktigt vart han tar vägen utan jag får reda på via telefon att han går över gräsmattan och ända fram till dörren där vi var på besök.

Rutorna håller att imma igen i bilen och batteriet i telefonen börjar bli dåligt, det är inget man kan göra. Jag får reda på att han närmar sig min bil och jag sitter helt blick stilla vågar inte röra en fena, han passerar min dörr med ca 1 m avstånd, sedan går han och luktar på bakluckan för att sedan följa sidan på bilen, när han kommer till fram däcket lättar han på benet och markerar.

Han befinner sig nu framför bilen och han drar sig sakta mot mate han står och vädrar länge och väl sedan närmar han sig försiktigt henne och till slut är han framme vid hennes fötter, själv sitter jag som helt paralyserad i bilen och ser på vad som händer.

Helt plötsligt så ser man hur svansen börjar och röra sig på honom och hur han fullkomligt lägger sig på henne och så hör man ett riktigt glädje tjut ifrån honom.  Dom ligger kvar ett tag på marken och gosar och hon sätter ett koppel på honom och reser sig upp. Då sätter jag på parkerings ljusen och går försiktigt ut ur bilen, klockan är nu ca 02.00 tårarna forsar av glädje, dom kommer fram till bilen och Bosse kommer fram till mig och lutar sig i mot mig, det är något som jag aldrig kommer att glömma. Bosse får hoppa in till sina kompisar och får åka med matte hem för att sova ut ordentligt innan det blir ett veterinär besök för att kolla upp honom. Han har inte ådragit sig några skador och är i godform när vi besöker veterinären.

Några dagar senare åker vi hem till småland och vilar ut. Sedan den dagen har vi som längst vart ifrån varandra 10h

I mars månad 2010 gör Bosse premiär på Malmö Internationella utställning, sedan har det bara rullat på med prova på dag att valla får, Utställning på Nybro BK, Kosta lägret 2010, Collie-SM 2010